Praktycznie od września do maja jesteśmy w naszym klimacie narażeni na zwiększony ryzyko przeziębienia i grypy. O ile grypę powinniśmy leczyć farmakologicznie przy konsultacji z lekarzem, o tyle przeziębienia spokojnie możemy leczyć sami przy użyciu domowych sposobów. W każdym domu istnieją tajne przepisy na różnego rodzaju mikstury pomagające w walce z przeziębieniem. W tym artykule przedstawimy trzy sposoby na to jak przygotować skuteczny sok na przeziębienie.
Sok na przeziębienie z cytryny i miodu
Sok z cytryny i miodu dostarczy organizmowi odpowiednio dużo niezbędnej witaminy C. Zawarty sok z jabłek pomoże w usunięciu szkodliwych substancji z jelit. Czosnek i Imbir to naturalne antybiotyki a ich prozdrowotne właściwości są doskonale znane.
Aby przygotować taki sok będziemy potrzebować:
- dwie cytryny,
- trochę świeżego imbiru,
- jedno jabłko,
- jeden ząbek czosnku,
- jedną gruszkę,
- jedną łyżkę miodu,
- oraz jedną szklankę gorącej wody.
W szklance wody rozpuszczamy miód i do otrzymanego napoju wyciskamy sok z cytryn, jabłka, gruszki, czosnku i imbiru. Sok jest idealny w walce z przeziębieniem. Mogą go stosować zarówno osoby dorosłe jak i dzieci. Zalecamy wypijanie dwóch szklanek soku dziennie. Pierwszą najlepiej przed śniadaniem.
Sok na przeziębienie z jabłek ogórków i buraków
Główny składnik tego soku, czyli buraki, zawierają mnóstwo betaniny. Ma ona właściwości przeciwzapalne, detoksykujące oraz przeciw-utleniające. Spora dawka witaminy C z jabłek idealnie dopełnia ten sok wzmacniając nasz organizm w walce z chorobą.
Do przygotowania soku potrzebujemy:
- jeden duży burak,
- jedno jabłko,
- dwa ogórki,
- oraz trochę liści świeżego szpinaku.
Wszystkie składniki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Za pomocą wyciskarki wyciskamy z nich sok. Do całości możemy dodać świeży szpinak.
Sok na przeziębienie z marchewki, pomarańczy i jabłek
Wszystkie składniki tego soku zawierają mnóstwo witaminy C, która ma zbawienny wpływ na zwiększenie odporności naszego organizmu oraz jego wzmocnienie. A jest to szczególnie potrzebne przy walce z przeziębieniem.
Do przyrządzenia soku przygotujmy:
- dwie pomarańcze,
- dwie marchewki,
- trzy duże jabłka,
- jedną łodygę selera,
- kawałek imbiru,
- oraz pół cytryny.
Jabłka należy obrać oraz wydrążyć z nich nasiona. Pociąć na kawałki. Pomarańcze, imbir i marchewki również obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przy użyciu sokowirówki z całości wyciskamy sok. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość mieszamy. Tak przygotowany sok jest od razu gotowy do spożycia.
Pamiętajmy jednak, aby przy dłużej utrzymujących się objawach skonsultować się z lekarzem. Możliwe, że konieczne będzie użycie syntetycznych lekarstw a może nawet antybiotyków. Istnieje zawsze ryzyko, że nie zachorowaliśmy na przeziębienie lecz dopadła nas grypa.
Polecam… Wszystkie z wymienionych syropów świetnie rozgrzewają
A po co ten szpinak????
Czemu nie ma nic o syropie z cebuli? U mnie w domu od zawsze się to pije