Niewątpliwie, jedną z najbardziej popularnych opcji dań, jakie mogą uświetnić niemal każde spotkanie towarzyskie, są sałatki. Proste w przygotowaniu, dają również pewną dowolność, dzięki której każdy może wybrać to, co najlepiej trafia w jego kulinarne upodobania. Jeśli klasyczne sałatki stały się już nudne lub pojawiła się chęć urozmaicenia menu, warto poszukać nowych, inspirujących przepisów. Poznaj nasze propozycje!
Sałatka śledziowa z ziemniakami i groszkiem
Sałatka śledziowa cieszy się dużą popularnością, między innymi ze względu na dużą ilość jej wersji – znaleźć przepis idealnie trafiający w gust może niemal każdy. Ciekawą propozycją jest sałatka śledziowa z ziemniakami i groszkiem, która jest nie tylko smaczna, ale również prosta w wykonaniu. Śledzie warto jednak przygotować wcześniej – wymagają godziny moczenia, po czym należy skropić je sokiem z cytryny i pozostawić na kolejne 30 minut. W tym czasie można przygotować pozostałe składniki, dzięki którym sałatka śledziowa z ziemniakami nabierze wyjątkowego smaku. Należy odsączyć groszek, posiekać cebulę i pokroić w kostkę kiszone ogórki oraz ugotowane w mundurkach ziemniaki. Przygotowane wcześniej śledzie należy pokroić w kostkę, dodać do warzyw, a całość połączyć z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Pozostaje już tylko doprawić sałatkę pieprzem i cukrem.
Sałatka kuskus z warzywami
Często serwujemy sałatki na bazie makaronów lub kasz, które są nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo sycące. Co więcej, większość sałatek nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i nie pochłania dużej ilości czasu związanego z ich przygotowaniem. W mniej niż godzinę można przyrządzić pożywną sałatkę na bazie kaszy kuskus, która ucieszy nie tylko podniebienie, ale również oko. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, a w międzyczasie możemy zająć się warzywami. Cebulę należy podsmażyć na oleju, a następnie dodać do niej paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię. Całość powinna dusić się podlana wodą na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia do warzyw należy dodać pokruszoną kostkę Bulionu warzywnego WINIARY. Z obranego pomidora należy usunąć nasiona i pokroić go w drobną kostkę. Czosnek również drobno kroimy. Jeszcze ciepłe, duszone warzywa dodajemy do gotowej kaszy kuskus, a po ostygnięciu łączymy z pozostałymi warzywami – pomidorami, czosnkiem i kukurydzą. Jako dekoracja tak przygotowanej sałatki dobrze sprawdzi się natka pietruszki.
Sałatka jak ciasto na krakersach
Sałatka podana formie ciasta na krakersach z pewnością zaskoczy niejednego gościa. Poza niebanalnym wyglądem, charakteryzuje ją również trafiający w różne gusta smak. Warto jednak przygotować ją odpowiednio wcześniej tak, aby krakersy ułożone między warstwami zdążyły nasiąknąć. Pierwszą warstwę sałatki stanowi masa serowa, którą przygotujemy mieszając drobno starty ser z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. W kolejnej warstwie znajduje się szprotka połączona z sosem pomidorowym. Ostatnia warstwa to starte na tarce białka jajek ugotowanych na twardo zmieszane z majonezem. Aby nadać sałatce wygląd ciasta, należy na talerzu ułożyć krakersy i przykryć je warstwą masy serowej. Na jej wierzchu należy ułożyć kolejne krakersy, które zostaną pokryte warstwą rybną. Masę przykrywamy krakersami, a na nie nakładamy masę białkową, którą posypujemy pokruszonym żółtkiem jaj i posiekanym szczypiorkiem.