Antybiotyk jest dość silnym lekiem o właściwościach bakteriobójczych lub bakteriostatycznych. Ze względu na to, że zażywanie antybiotyku obarczone jest możliwością wystąpienia różnych efektów ubocznych, lek ten sprzedawany jest na receptę. To lekarz dostosowuje rodzaj i dawkę preparatu do zdiagnozowanego zakażenia. Efekt działania środka zależy od przestrzegania podstawowych zasad bezpiecznego przyjmowania leku.Przeważnie antybiotyk powinno zażywać się godzinę po posiłku, by odpowiednio wyregulować jego moc działania, którą niektóre składniki odżywcze mogą zmniejszać. Nie należy rozgryzać leku w postaci kapsułki, gdyż stanowi ona warstwę ochronną przed kwasem solnym. Antybiotyk powinno popijać się wodą, która najlepiej rozpuszcza substancję przyspieszając jej działanie. Przedawkowanie leku jak i nagłe przerwanie jego zażywania bywa groźne dla życia, dlatego pod żadnym pozorem nie należy samemu modyfikować zażywanej dawki. Antybiotyk wchodzi w reakcje z alkoholem, stąd zalecenia nie mieszania tych związków chemicznych. Dobierając antybiotyk do choroby zawsze bierze się pod uwagę zażywnie innych leków w celu uniknięcia wzajemnego zwalczania się przyjmowanych środków. W czasie kuracji warto spożywać kefiry czy jogurty, które działają osłonowo na naturalną florę bakteryjną.

www.ortho-med.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here