W wielu publikacjach dostępnych w internecie można spotkać się z poglądem, że kawa zbożowa wspomaga odchudzanie. Czy rzeczywiście to robi? Jak wykorzystać ten rodzaj kawy, by pomóc sobie w walce z nadwagą? Czy kawa zbożowa ma jakąś przewagę nad tradycyjną kawą kofeinową?

Herbata i kawa zbożowa a odchudzanie

Ani kawa zbożowa, ani kawa kofeinowa, ani żadna herbata czy inny napój (np. kakao) nie mogą być traktowane jako środki odchudzające same z siebie. Takich właściwości nie mają właściwie żadne produkty spożywcze. Napoje te nie mogą więc stać się filarami diety, ani tym bardziej zastąpić aktywności fizycznej. Jednak w odchudzaniu przydać się mogą. Stwierdzono na przykład, że alkaloidy zawarte w tradycyjnej kawie i większości gatunków herbat mogą działać pobudzająco m.in. na przemianę materii lub proces lipolizy (rozpadu tłuszczu). Mogą więc lekko wspomóc proces utraty wagi. Czy kawa zbożowa pozbawiona alkaloidów również ma szanse zadziałać w ten sposób?

Skład kawy zbożowej

Kawa zbożowa wytwarzana jest z cykorii, buraków cukrowych, kilku zbóż, a czasem innych roślin (może zawierać m.in. głóg lub tarninę). Jej skład jest więc bardziej zróżnicowany od składu tradycyjnej kawy i herbaty. Zawiera ona:
•goryczki z cykorii, które pozytywnie wpływają na trawienie i pracę jelit,
•błonnik, który również poprawia pracę jelit, a dodatkowo blokuje wchłanianie części tłuszczów i węglowodanów,
•magnez – pierwiastek kluczowy dla układu nerwowego, biorący również udział w przemianach metabolicznych,
•inulinę, która jest probiotykiem tzn. substancją sprzyjającą rozwojowi korzystnej mikroflory jelitowej, a dodatkowo poprawia przyswajalność wapnia,
•polifenole – je można znaleźć i w tradycyjnej kawie, ale w kawie zbożowej są nieco bardziej zróżnicowane.
Jak wynika z powyższego zestawienia kawa zbożowa ma jedną sporą przewagę nad kawą tradycyjną – dostarcza organizmowi więcej składników i bardzo ważnego minerału – magnezu. Kawa kofeinowa magnez wypłukuje.
Zróżnicowanie składników, które są składnikami biologicznie aktywnymi, może sprzyjać utracie wagi, regulacji procesów trawienia, metabolizmu, czy wreszcie poprawie profilu hormonalnego, który ma niebagatelny wpływ na funkcjonowanie organizmu i jego skłonności do przybierania na wadze. Może więc wspomagać odchudzanie.

kawa zbożowa a odchudzanie - czy pomoże

Inne właściwości kawy

Kawa zbożowa nie działa co prawda tak pobudzająco jak kawa kofeinowa, ale może lekko ożywiać umysł i ciało. Ma nieco inny smak od tradycyjnej kawy, ale jej walory smakowe można podnieść przyprawami, poza tym nie są to różnice aż tak drastyczne, by zniechęcały osoby przyzwyczajone do kawy kofeinowej.
Warto o tym pamiętać tym bardziej, że kawa zbożowa ma pewną istotną przewagę nad kofeinową: jest znacznie łagodniejsza dla żołądka i trzustki. Nie podrażnia żołądka i nie zmusza trzustki do wytężonej pracy – osoby z dolegliwościami trawiennymi lub wrażliwym przewodem pokarmowym powinny to docenić.

Przygotowanie kawy zbożowej

Na rynku mamy dostępnych wiele rodzajów kawy zbożowej. Powszechnie dostępna jest w formie granulowanej, rozpuszczalnej, pod postacią zamkniętych „ekspresówek”, czy standardowej nierozpuszczalnej sypkiej postaci fusów. Przygotowanie takiej kawy nie różni się niczym od parzenia kawy tradycyjnej. Tak samo jak w przypadku kawy kofeinowej możliwości przyrządzenia zbożówki mamy wiele. Może być podana na gorąco w wersji czarnej, czarnej zabielonej dodatkiem mleka, doprawionej np.: cynamonem, kardamonem czy imbirem, co jest świetnym dopełnieniem w przypadku długich zimowych wieczorów, gdyż wyżej wymienione przyprawy wykazują działanie rozgrzewające. Kawa zbożowa może też stanowić bazę do latte, mocca czy cappuccino, a letnią porą w wersji na zimno z lodem i bitą śmietaną może stać się orzeźwiającym smakołykiem dla całej rodziny.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here