Dobrze upieczony kurczak to prawdziwa uczta dla zmysłów. Osiągnięcie tego zniewalającego efektu wcale nie jest trudne, jednak wymaga znajomości tematu. Oznacza to, że trzymanie się kilku niezbyt skomplikowanych wskazówek pozwoli wyciągnąć z piekarnika kulinarne cudo. Poniżej kluczowe podpowiedzi, które pomogą tego dokonać.
Jak wybrać dobre mięso?
Łatwo wyobrazić sobie, jak wygląda idealnie upieczony kurczak. Po przekrojeniu złotobrązowej skórki powinien ujawniać się soczysty, mięciutki środek. Jeszcze lepiej, jeśli w powietrzu unosi się przy tym wspaniały aromat ziół. Jak upiec kurczaka, który sprawi, że skonsumowanie go stanie się tak historycznym wydarzeniem dla zmysłów?
Odpowiedź zaczyna się na długo przed przygotowaniem kurczaka w kuchni. Najbardziej smakowity kurczak to bowiem taki, który przed trafieniem do piekarnika pocieszy się odpowiedniej długości życiem na wolnym wybiegu. Są one dużo droższe niż ich mniej szczęśliwi krewni, jednak różnica w efekcie końcowym jest ogromna. Skąd ona wynika? Z tego, że kurczak z certyfikowanej hodowli jest znacznie lepiej karmiony i dłużej dorasta niż taki z hodowli przemysłowej. Jest to nie tylko ekologiczne, ale wpływa na znacznie lepszą jakość mięsa.
Jak upiec kurczaka?
Dysponując już wysokiej klasy mięsem, można odpowiedzieć na pytanie, jak upiec kurczaka. W pierwszej kolejności myjemy go i bardzo dokładnie osuszamy, najlepiej za pomocą papierowego ręcznika. Czas na przygotowanie marynaty. Do około szklanki wody dodajemy sok z cytryny, pieprz, sól i wyciśnięty na prasce czosnek. Potrzebna będzie duża ilość świeżych ziół: tymianku, rozmarynu, oregano itd., z których część dodajemy do marynaty. Tak przygotowaną marynatę wcieramy dokładnie w kurczaka. Po przełożeniu kurczaka do naczynia żaroodpornego podlewamy go wodą. Na wierzch kładziemy resztę ziół, dzięki czemu mięso będzie dusić się w pięknym aromacie. Pieczemy je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około półtora godziny. Sos z naczynia warto używać co jakiś czas do oblewania nim niezanurzonej góry kurczaka.
Jak widać, odpowiedź na pytanie jak upiec kurczaka nie jest skomplikowana. Kurczak pieczony najlepiej smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaczków. Aby zaoszczędzić na czasie, można zminimalizować ilość wody w naczyniu i na około 40 minut przed końcem pieczenia, obok kurczaka dołożyć ziemniaki. Zabierając się za przygotowanie takiego obiadu warto pamiętać, aby często sprawdzać proces w trakcie, ponieważ każdy piekarnik może działać trochę inaczej przy tych samych ustawieniach.