Jesień to niezwykły czas. Podczas tej niezwykłej pory roku rozkoszujemy się długimi wieczorami, wygrzewając się pod ciepłym kocem. Czytamy ulubioną książkę lub oglądamy ciekawy serial o wciągającej fabule. Jesień to czas nie tylko na wieczorny odpoczynek. To także czas, gdy nasze oczy mogą cieszyć się niezwykłą paletą kolorów tuż za naszymi oknami. Drzewa zmieniają kolor liści na piękne odcienie pomarańczu, żółci i czerwieni. Korale jarzębiny, żołędzie i kasztany służą naszym dzieciom do wyrobu ludzików do szkoły. I tak przemijające, gorące lato skąpane zielenią, przeradza się w jesień pełną urokliwych, żywych barw. A co z naszą kuchnią? W naszej kuchni pojawiają się jesienne przysmaki. Stoły uginają się od dojrzałych jabłek, bakłażanów, orzechów włoskich zebranych niedawno na działce i dyni, zwiastujących niedługie nadejście kultowego amerykańskiego święta Halloween. Zatrzymajmy się przy dyni. W tym artykule przeczytasz o tym jak obrać dynię.

Dynia na polskim stole

jak obrać dynięTo specyficzne warzywo budzi niesamowite emocje od kilku lat. Dlaczego? Dlatego, że nie tylko jej wygląd jest charakterystyczny i przykuwa wzrok, ale również sama dynia ma wszechstronne właściwości w naszej kuchni. Dynię możemy ugotować, usmażyć, upiec, a nawet zakisić. Każde danie przygotowywane z udziałem dyni to rozkosz dla naszego podniebienia. Ale jest jeden szkopuł. Dynia ma bardzo twardą skórę, przez którą często trudno się przebić bez skaleczenia dłoni. Z nami jednak poradzisz sobie z tym problemem. Jeśli nie wiesz, jak obrać dynię, zapoznaj się z naszymi sposobami na skuteczne pozbycie się twardej skorupy okalającej to pyszne warzywo. Sezon dyniowy w pełni, a zatem nie pozostaje nam nic innego niż zabrać dynię z działki lub kupić ją w pobliskim warzywniaku i zacząć rozkoszować się dyniowymi smakołykami. To, jak obrać dynię zależy od kilku czynników m.in. rozmiaru dyni, gatunku dyni, naszego czasu oraz cierpliwości.

Jak obrać dynię?

Po pierwsze, rozmiar dyni ma znaczenie. Jeżeli przed naszymi oczami ukazuje się dynia duża, okrągła, a po uderzeniu w jej skórę ręką odczuwamy ból, będziemy mieli trochę pracy. Jak obierać dynię – giganta? Będziemy potrzebować bardzo ostrego noża i obieraczki do warzyw. Na samym początku ostrym nożem odcinamy „ogonki” dyni. Musimy to robić bardzo ostrożnie, bo możemy się pokaleczyć! Po odcięciu końcówek dyni zabieramy się za przecięcie jej na pół. Tym samym nożem przekrawamy dynię na dwie połówki. Po podzieleniu dyni wydrążamy łyżką miąższ wraz z pestkami. Tę część dyni możemy włożyć na blachę i podpiec z odrobiną oliwy i ulubionych przypraw w piekarniku. Kolejny krok, jak obrać dynię z grubej skóry, to użycie obieraczki. Ostrożnymi ruchami usuwamy miejsce przy miejscu kolejne kawałki skóry. Pamiętajmy, że podczas tego kroku, należy bardzo uważać. O skaleczenia nie jest trudno.

A jak obrać dynię mniejszych rozmiarów? Wystarczy zwykły nóż kuchenny. Z taką dynią nie będzie problemów. Nie będzie również potrzeby głowienia się nad tym, jak obrać dynię mniejszą, u której skórka nie przypomina drewnianej otoczki, jak u dyni – giganta. Taką dynię możemy obrać jak jabłko czy ziemniaka. W parę chwil sprawnymi ruchami noża pozbędziemy się dyniowej skórki.

Dynia piżmowa – jak ją obrać?

Po drugie, pamiętajmy szczególnie o jednym gatunku dyni, a mianowicie o dyni piżmowej. Ta przepyszna dynia jest bardzo trudna w usuwaniu skóry. Do tego skóra jest bardzo śliska, więc trzeba uważać. Jak obrać dynię piżmową? Sposób na usunięcie skóry jest podobny do usuwania skóry dużej dyni. Nie ma niestety innego sposobu na to, jak obrać dynię piżmową. Nasze trudy i poświęcenie z pewnością wynagrodzi nam aromatyczne wnętrze dyni.

Pieczenie dyni

jak obrać dynięTrzeci sposób, jak obrać dynię, to metoda dla osób dysponujących większą ilością czasu i mniejszą cierpliwością. Aby oszczędzić sobie nerwów do skóry dyni, można po prostu pociąć dynię na mniejsze części i upiec ją w piekarniku. Dynię możemy polać oliwą i przyprawić – najlepiej solą, pieprzem i rozmarynem. Następnie po około pół godziny, wyciągamy dynię z pieca i czekamy, aż ostygnie. Wystudzona skórka dyni będzie łatwo z niej schodzić. Usunięcie jej nie powinno zająć nam zbyt długo czasu. Skórę usuwamy dłońmi lub nożem.

Dynia mrożona

Czwarta metoda na to, jak obrać dynię, będzie dla tych, którzy nie mają ochoty na kuchenne rewolucje z dynią w roli głównej. Ciekawe, prawda? Jak obrać dynię w taki sposób, by niewiele się pobrudzić, a mieć z tego rezultat w postaci pysznej zupy krem czy dyniowego ciasta? Wystarczy kupić dynię mrożoną np. firmy Hortex, która jest zupełnie pozbawiona skóry.

Na koniec ważna kwestia. Nie każda dynia będzie nadawała się do kuchennej obróbki. Tylko niektóre gatunki dyni nadają się do jedzenia. Jak poznać takie dynie, których nie zjemy? To małe, najczęściej w pstrokate wzorki, żółte lub zielone dynie ozdobne. Takie warzywa nie nadają się zupełnie do jedzenia i pełnią jedynie funkcje ozdobne. Odpowiadając na pytanie, jak obrać dynię ozdobną, musimy wskazać, że nie wolno i nie trzeba tego robić! Taka dynia nie może być składnikiem ludzkiego menu ani też nie wolno karmić nią zwierząt. Pamiętajmy o tym. Szczególnie jeśli zagalopujemy się w sprawie dyni i będziemy zastanawiać się, jak obrać dynię wszelkich rozmiarów i kolorów.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here