W ogólnej opinii ludności panuje przekonanie, że spożywanie czekolady niesie za sobą tylko negatywne skutki. Ludzie sięgając po nią, twierdzą, że jest to tylko przyjemność, która w niekorzystny sposób wpływa na nasze zdrowie. Oczywiście wiele argumentów jest prawdziwych, lecz jednocześnie nie dostrzega się pozytywnego wpływu czekolady na zdrowie człowieka. Najzdrowszą czekoladą jest czekolada gorzka. Szacuje się, że regularne jej spożywanie obniża ryzyko chorób układu krążenia o nawet 50%. Należy też przy tym pamiętać, że dane dotyczą osoby, która regularnie się rusza i nie ma problemu z nadwagą. W przeciwnym razie wysokokaloryczna przyjemność może znacznie zaszkodzić. Innym czynnikiem, który premiuje czekoladę są zawarte w niej cenne substancje. Nie sposób przecenić roli magnezu czy żelaza, które są składnikami opisywanej słodyczy. Dodatkowo wykazano, że pobudza ona wydzielanie serotoniny w organizmie odpowiedzialnej za dobry nastrój i „pozytywną energię”. W związku z tym te pyszne słodkości wpływają dobrze nie tylko na zdrowie fizyczne, ale również psychiczne. Regularne spożywanie czekolady w umiarkowanych ilościach, jak widać w powyższych przykładach, może być nie tylko przyjemnością, ale również urozmaiceniem i wzbogaceniem diety. Nie się co bać, że odżywiamy się niezdrowo. Zachowajmy umiar, a obawy okażą się błędne i w rezultacie odniesiemy wiele korzyści.

www.cialomarzen.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here