Grypa to bardzo powszechna choroba sezonowa. Gdy poczujemy, że właśnie nadchodzi, warto pomyśleć i przypomnieć sobie domowe sposoby na grypę. Jest ich całe mnóstwo. Niektóre wymagają wcześniejszego przygotowania, inne możemy zrobić w momencie, gdy wyczuwamy pierwsze symptomy tej choroby.

Domowe sposoby na grypę – czosnek, cebula i imbir

Jednym z najpopularniejszych jest picie gorącej herbaty z cytryną i imbirem. Cytryna i imbir mają w sobie wiele zdrowotnych składników. Są to rzeczy, które znajdziemy praktycznie w każdym domu, więc nie powinno być problemu z realizacją tej metody. Innym skutecznym pomysłem jest branie gorącej kąpieli lub ciepłego prysznica, a następnie wygrzewanie się w nagrzanej termoforem pościeli. Nie można też zapomnieć o jedzeniu potraw z czosnkiem i chili, które rozgrzewają organizm od środka oraz są naturalnymi antybiotykami. Kolejną sprawdzoną metodą jest syrop z cebuli. Kroimy dwie lub trzy cebule w plastry, następnie warstwowo, na przemian z cukrem, układamy do czystego litrowego słoika i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach mamy gotowe kilka łyżek syropu idealnego na grypę. Tak przygotowana cebula może stać kilka dni.

Syropy z kwiatów

Niektóre domowe sposoby na grypę należy przygotować zawczasu. Dotyczy to zwłaszcza różnego rodzaju syropów z kwiatów. Większość z nich przygotowuje się wiosną. Syrop z pędów sosny oraz syrop z mniszka lekarskiego to świetne i niezawodne domowe sposoby na grypę. Syrop z pędów sosny musimy przygotować wczesną wiosną. Zbieramy nowe jasne pędy sosny i kroimy je na małe kawałki, aby lepiej puszczały soki. Tak pokrojone kawałki pędów wrzucamy do czystego słoika litrowego i wymieszamy z cukrem. Na koniec kropimy z góry troszkę alkoholem, aby się nic nie zepsuło i odstawiamy w zacienione miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym okresie zlewamy syrop do czystych słoiczków. Tak przygotowany specyfik można przechowywać cały rok.

Syrop z mniszka lekarskiego także musimy przygotować wiosną. W momencie, gdy kwitną żółte kwiaty mniszka lekarskiego, popularnie błędnie nazywanego mleczem, zrywamy dużą ilość samych główek kwiatów, oczyszczamy z robaków i ubrudzeń. Tak przygotowane rośliny zalewamy zimną wodą w dużym garnku i gotujemy na małym ogniu dwie do trzech godzin. Po tym zagotowaniu odstawiamy na kilka dni do zimnego miejsca. Po tym czasie odcedzamy kwiaty, dodajemy do wywary kilo cukru i zagotowujemy na małym ogniu. Następnie rozlewamy do małych czystych słoiczków i zimą możemy się cieszyć z naszego naturalnego leku.

Domowe sposoby na grypę nie ustępują skutecznością lekom przepisywanym przez lekarzy. Na początku grypy warto zastosować niektóre z nich i obserwować, jak rozwija się choroba. Jeśli nie zaobserwujemy poprawy po kilku dniach, a wręcz objawy grypy się nasiliły, idźmy do lekarza. Najprawdopodobniej przepisze nam medykamenty wspomagające przebieg choroby, a w najgorszym przypadku antybiotyki, które powinny być ostatecznością. Lecz jeśli lekarz nam je przepisze, to nie czekajmy z realizacją recepty i jak najszybciej udajmy się do apteki. Nie warto ryzykować naszego zdrowia.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

3 KOMENTARZE

Odpowiedz na „edwardAnuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here