Trwający właśnie sezon jesienno-zimowy sprzyja rozwojowi chorób i infekcji. Szczególnie u dzieci, które w tym okresie rozpoczynają rok szkolny a ich odporność po wakacjach nie zawsze jest już na najwyższym poziomie. By nie dopuścić do rozwinięcia się choroby warto zadbać o wzmocnienie młodego organizmu. Jednym ze sposobów na wzmocnienie odporności jest syrop na odporność dla dzieci zrobiony z domowych składników.
Syrop na odporność dla dzieci – jaki wybrać?
Spośród wielu różnych specyfików w tym artykule skupimy się na czterech najbardziej popularnych: imbirze, cebuli, czosnku i buraku. Krótko omówimy sposób na przyrządzenie syropów z każdego z tych składników.
Syrop z cebuli
Syrop z cebuli jest bardzo prosty do wykonania. Będziemy potrzebowali dwie duże cebule. Musimy je bardzo drobno posiekać i włożyć do półlitrowego słoika razem z dwiema łyżkami cukru. Możemy także uformować w słoiku warstwy i na przemian dodawać cebulę i cukier. Zamiast cukru możemy użyć 10 łyżek miodu i wyciśnięty sok z cytryny. Tak przygotowany syrop szczelnie zamykamy i pozostawiamy na minimum dobę. Przez ten czas cebula puści sok, który możemy przecedzić do innego słoika lub butelki. Syrop na bazie cebuli obniża gorączkę, zwalcza różne bakterie i działa wzmacniająco na cały organizm.
Syrop z imbiru
Aby przygotować syrop z imbiru będziemy musieli kłącze imbiru pokroić na bardzo cienkie plastry. Całość należy zalać dwiema szklankami wody i zagotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Do tak przygotowanego roztworu dodajemy 120 gramów cukru. Idealnie byłoby użyć zamiast cukru miodu. Całość mieszamy, zostawiamy do ostygnięcia i przelewamy do małej butelki. Syrop z imbiru działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Wzmacnia również odporność organizmu.
Syrop z czosnku
Czosnek to najbardziej znany w naszej szerokości geograficznej naturalny antybiotyk. Do przygotowania syropu z czosnku powinniśmy przygotować dwie główki czosnku, dwie cytryny oraz trochę miodu. Czosnek przeciskamy przez specjalną prasę do czosnku i zalewamy szklanką letniej wody. Do takiego napoju dodajemy 3 łyżki miody oraz sok z cytryny. Całość oczywiście mieszamy i odstawiamy na minimum 24 godziny. Po przecedzeniu syrop jest gotowy do spożycia. Czosnek wzmacnia naszą odporność oraz łagodzi objawy przeziębienia.
Syrop z buraka
Najmniej popularnym lecz również bardzo skutecznym w walce z przeziębieniem jest syrop z buraków. Do jego przyrządzenia potrzebne będą 2 duże buraki. Po umyciu i obcięciu końcówek musimy wyżłobić otwory do których należy wsypać cukier. Buraki wkładamy do piekarnika lub podgrzewamy na kuchence na małym ogniu. Cukier zamieni się w syrop, który znakomicie działa na kaszel i chrypę. Ma także właściwości wzmacniające odporność.
Jak widać nie musimy iść do apteki po lekarstwa by wzmocnić odporność dziecka. Wystarczą produkty, które zazwyczaj są obecne w domowej kuchni aby przygotować zdrowy syrop wzmacniający odporność.
syrop z buraka… dziwnie to brzmi 🙂
czosnek zawsze na propsie!
nie bardzo rozumiem jak podgrzewać te buraki na kuchence…