Syrop klonowy jest bardzo wartościowym produktem. Ma bardzo wielu zwolenników z powodu wyrazistego, niepowtarzalnego słodkiego smaku oraz dużej zawartości cennych minerałów i witamin. Produkowany w Kanadzie, z drzewa klonowego jest nieprzetworzony i pozbawiony konserwantów oraz sztucznych barwników. Mogą spożywać go nawet małe dzieci, gdyż nie ma on działania uczulającego. Jest on mniej kaloryczny niż miód, a także dużo zdrowszy.
Często jest on stosowany jako polewa do naleśników lub dodatek do deserów. Jednak syrop klonowy na odchudzanie ma także bardzo dobry wpływ.
Przede wszystkim jest on bardzo bogaty w wapń, cynk, mangan, potas, magnez i witaminy z grupy B. Co ważne, zawiera antyoksydanty, które chronią przed chorobami nowotworowymi.
Dodatkowo syrop klonowy ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jest on doskonałym zamiennikiem miodu, można nim słodzić herbatę, kawę i różne potrawy.
Syrop klonowy jest również bardzo bogaty w cynk, dlatego świetnie wspomaga odchudzanie. Mimo tego że jest dość kaloryczny jest zalecanym produktem w czasie diety odchudzającej. Polecają go dietetycy i znane trenerki fitness.
Odrobina syropu klonowego zaspokaja ochotę na słodkie przekąski na bardzo długi czas, dlatego warto dodawać go do śniadania.
Bardzo istotny jest również fakt, iż syrop klonowy jest lekkostrawny i w przeciwieństwie do miodu nie podrażnia układu pokarmowego. Jest całkowicie bezpieczny dla żołądka. Dlatego też bez obaw mogą spożywać go osoby cierpiące na choroby żołądka, zespół jelita wrażliwego czy też wrzody.
Można dodać go do porannej owsianki, aby nabrała ona bardziej wyrazistego smaku, do białego twarogu, sałatki owocowej oraz koktajli warzywnych.
Syrop klonowy jest dość drogi. Za butelkę tego produktu należy zapłacić od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych. Dostępny jest on w dyskontach, supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością a także w sklepach internetowych. Warto zwrócić uwagę na etykietę, prawdziwy syrop klonowy nie zawiera konserwantów i polepszaczy smaku.
Warto wybierać produkty z oznaczeniem BIO.
Oprócz syropu klonowego zalecanym produktem w czasie odchudzania jest również olej kokosowy. Warto zwrócić uwagę aby było on nierafinowany, gdyż oczyszczony olej jest pozbawiony wyrazistego smaku, kokosowego aromatu oraz wszystkich wartości odżywczych.
Olej kokosowy idealnie nadaje się do smażenia większości potraw, gdyż nawet podgrzany do wysokiej temperatury nie traci swoich cennych wartości odżywczych. Doskonale nadaje się do smażenia naleśników, warzyw oraz niektórych rodzajów mięsa. Nadaje potrawom kokosowy aromat.
Można dodać go także do porannej kawy zamiast mleka i cukru.
Poza tym olej kokosowy często stosowany jest jako kosmetyk. Wspaniale nawilża włosy i skórę oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. Świetnie goi spierzchnięte usta. Można nanosić go na twarz i ciało zamiast balsamu.
Przed naniesieniem go na włosy należy go rozpuścić w rondelku. Odżywia on włosy, nadaje im blasku i sprawia, że lepiej się układają.

www.zdrowakroplakrwi.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here