Grzyby, to organizmy należące do świata roślin. Choć nie mają żadnych właściwości odżywczych. a wręcz przeciwnie, są ciężkostrawne, to wielu ludzi nie wyobraża sobie bez nich życia.
Bo i jak smakuje wigilijna kapusta czy pierogi bez grzybów? Czym byłby sos do mięsa bez dodatku grzybów? Zupełnie niczym. Dlatego, by móc cieszyć się ich smakiem nie tylko latem ale również w zimie, gdy nie są ogólnie dostępne, należy je ususzyć. Jak jednak to zrobić? Przede wszystkim trzeba pamiętać, że nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia. Należy wybrać te, które mają w swym składzie mniej wody. Do grzybów, które idealnie nadają się do tego celu, zalicza się borowiki, zwane też prawdziwkami czy podgrzybki. Można wybrać grzyby duże, przerośnięte, które nie nadają się już do zamarynowania w słoiku. Trzeba jednak pamiętać, by dokładnie je umyć, sprawdzić czy nie są robaczywe i lekko osuszyć. Istnieje kilka metod na suszenie grzybów. Po pierwsze można je wywiesić na zewnątrz, kiedy jeszcze słońce daje dużo promieni i ładnie wysusza grzyby. Najlepiej zawiesić je na sznureczku, na poręczy, tak by swobodnie owiewał je wiatr. W ten sposób mamy pewność, że grzyby dobrze się wysuszą. Wiele osób nie ma jednak możliwości zasuszenia grzybów na własnym podwórku. Co wówczas zrobić? Otóż można znaleźć inne rozwiązanie, jak chociażby suszenie grzybów w piekarniku. Jednak jak suszyć grzyby w piekarniku? Nie jest to skomplikowane działanie. Trzeba, jak w poprzednich przypadkach dokładnie umyć grzyby, sprawdzić czy nie są robaczywe oraz je pokroić w plastry około 2-3 cm. Tak przygotowane grzyby, rozkładamy wówczas na ruszcie piekarnika. Powoli tracące wodę grzyby, będą zmniejszać zwój rozmiar. Dlatego też, pod ruszt najlepiej podłożyć blachę, by nie doprowadzić do całkowitego spalenia grzybów, które spadną z ruszta. Ale właściwie jak suszyć grzyby w piekarniku? Jaką temperaturę ustawić i ile czasu zajmuje cały zabieg? Suszenie musi trwać długo, by grzyby całkowicie straciły wodę. Najlepiej kilka godzin. Nie można spieszyć się z tym zabiegiem, ponieważ niedosuszone grzyby stają się łatwą pożywką dla pleśni czy moli. Wówczas, cały wysiłek i wszelkie przygotowania pójdą na marne. Nadal nie wiemy jednak jak suszyć grzyby w piekarniku, by uzyskać zamierzony efekt. Piekarnik trzeba nastawić na temperaturę około 40 stopni Celsjusza i włączyć termoobieg. Co jakiś czas trzeba też przewracać suszące się grzyby na drugą stronę, tak by nie dopuścić do ich przypalenia. Kiedy wiadomo już jak suszyć grzyby w piekarniku, warto również dowiedzieć się, w jaki sposób je magazynować, aby nie zepsuły się w trakcie przechowywania. Wszelkie suszone produkty, nie tylko grzyby, najlepiej jest przechowywać w szczelnych opakowaniach, tak, by nie dostawało się do nich żadne powietrze. Najlepszym do tego celu przedmiotem jest metalowa puszka z uszczelniaczem lub zwykły, szklany słoik z zakrętką.
Kiedy wiemy już, w jaki sposób przygotować grzyby do suszenia, jak suszyć grzyby w piekarniku i nie tylko w nim, możemy rozkoszować się czasem, który wykorzystamy do ich zbierania.

www.4emotion.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here