Praktycznie od września do maja jesteśmy w naszym klimacie narażeni na zwiększony ryzyko przeziębienia i grypy. O ile grypę powinniśmy leczyć farmakologicznie przy konsultacji z lekarzem, o tyle przeziębienia spokojnie możemy leczyć sami przy użyciu domowych sposobów. W każdym domu istnieją tajne przepisy na różnego rodzaju mikstury pomagające w walce z przeziębieniem. W tym artykule przedstawimy trzy sposoby na to jak przygotować skuteczny sok na przeziębienie.

Sok na przeziębienie z cytryny i miodu

Sok z cytryny i miodu dostarczy organizmowi odpowiednio dużo niezbędnej witaminy C. Zawarty sok z jabłek pomoże w usunięciu szkodliwych substancji z jelit. Czosnek i Imbir to naturalne antybiotyki a ich prozdrowotne właściwości są doskonale znane.

Aby przygotować taki sok będziemy potrzebować:

  • dwie cytryny,
  • trochę świeżego imbiru,
  • jedno jabłko,
  • jeden ząbek czosnku,
  • jedną gruszkę,
  • jedną łyżkę miodu,
  • oraz jedną szklankę gorącej wody.

W szklance wody rozpuszczamy miód i do otrzymanego napoju wyciskamy sok z cytryn, jabłka, gruszki, czosnku i imbiru. Sok jest idealny w walce z przeziębieniem. Mogą go stosować zarówno osoby dorosłe jak i dzieci. Zalecamy wypijanie dwóch szklanek soku dziennie. Pierwszą najlepiej przed śniadaniem.

Sok na przeziębienie z jabłek ogórków i buraków

Główny składnik tego soku, czyli buraki, zawierają mnóstwo betaniny. Ma ona właściwości przeciwzapalne, detoksykujące oraz przeciw-utleniające. Spora dawka witaminy C z jabłek idealnie dopełnia ten sok wzmacniając nasz organizm w walce z chorobą.

Do przygotowania soku potrzebujemy:

  • jeden duży burak,
  • jedno jabłko,
  • dwa ogórki,
  • oraz trochę liści świeżego szpinaku.

Wszystkie składniki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Za pomocą wyciskarki wyciskamy z nich sok. Do całości możemy dodać świeży szpinak.

Sok na przeziębienie z marchewki, pomarańczy i jabłek

Wszystkie składniki tego soku zawierają mnóstwo witaminy C, która ma zbawienny wpływ na zwiększenie odporności naszego organizmu oraz jego wzmocnienie. A jest to szczególnie potrzebne przy walce z przeziębieniem.

Do przyrządzenia soku przygotujmy:

  • dwie pomarańcze,
  • dwie marchewki,
  • trzy duże jabłka,
  • jedną łodygę selera,
  • kawałek imbiru,
  • oraz pół cytryny.

Jabłka należy obrać oraz wydrążyć z nich nasiona. Pociąć na kawałki. Pomarańcze, imbir i marchewki również obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przy użyciu sokowirówki z całości wyciskamy sok. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość mieszamy. Tak przygotowany sok jest od razu gotowy do spożycia.

Pamiętajmy jednak, aby przy dłużej utrzymujących się objawach skonsultować się z lekarzem. Możliwe, że konieczne będzie użycie syntetycznych lekarstw a może nawet antybiotyków. Istnieje zawsze ryzyko, że nie zachorowaliśmy na przeziębienie lecz dopadła nas grypa.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

3 KOMENTARZE

Odpowiedz na „OliwiaAnuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here