Planując potrawy na grilla, przeważnie skupiamy się na mięsie. Królują głównie karkówka, kiełbasa, kaszanka i kurczak. Jednak odpowiednio przygotowane warzywa przekonają nawet prawdziwego mięsożercę. Powinny być aromatyczne i wyraziste w smaku. Jakie potrawy warto przygotować w tym sezonie? Jakie warzywa najlepiej sprawdzają się na grilla? Oto nasze propozycje!

Kolorowe szaszłyki

Szaszłyki z grilla można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Możliwości są wręcz nieograniczone! Przeważnie podajemy szaszłyki z piersią kurczaka i warzywami, jednak warto nieco eksperymentować. Proponujemy bardzo kolorowe danie wzbogacone o orientalne przyprawy. Potrzebne będą kiełbasa, cebula czerwona, cukinia i żółta papryka. Wszystkie składniki kroimy na w miarę równe plastry i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Smarujemy odrobiną oleju i nie żałujemy przypraw. W przypadku tego przepisu idealne będą curry, czosnek granulowany i zioła prowansalskie. Szaszłyki świetnie smakują z dodatkiem Sosu czosnkowego WINIARY. Grillujemy i gotowe!

Cukinia z grilla

Cukinia to warzywo uniwersalne, jest idealnym dodatkiem do szaszłyków, sałatek oraz wielu dań typowo mięsnych. Jednak polecamy spróbować również samej grillowanej cukinii z aromatycznymi przyprawami. Przepis jest bardzo prosty. W pierwszej kolejności należy cukinie przeciąć na 4 części wzdłuż i ponakłuwać widelcem. Tak jak w przypadku mięsa należy ją zamarynować i odstawić chłodne miejsce. Marynatę stworzymy z oliwy z oliwek, świeżego czosnku soli i pieprzu. Tak przygotowaną cukinię należy grillować z obydwóch stron, aż będzie miękka i lekko brązowa. Grillowana cukinia świetnie komponuje się z Ketchupem Chili Ostrym WINIARY.

Zawijane szaszłyki z karkówki

To nowa odsłona tradycyjnej grillowanej karkówki. Sekretem tego przepisu jest długi czas marynowania mięsa (ok. 4-5 godzin), jednak warto poczekać, bo efekt jest znakomity. Marynatę stworzymy z oleju, białego wina oraz wyrazistej w smaku Przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. W tym przepisie nie nadziewamy tradycyjnie kawałków mięsa, ale tworzymy ruloniki z niespodzianką w środku. Karkówkę należy rozbić tłuczkiem na bardzo cienkie płaty, na każdy położyć kawałek cebuli i papryki, następnie zrolować i nabić na patyczki. Szaszłyki można skropić odrobiną oleju, by ładnie się zarumieniły. Danie świetnie smakuje z wyrazistymi dipami, na przykład Sosem czosnkowym WINIARY.

Pita z grillowanymi warzywami

A może pita nadziewana grillowanymi warzywami? Idealnie nadaje się na przystawkę lub samodzielne danie. Jeżeli tylko mamy czas, możemy samodzielnie przygotować chlebki pita. Do środka dodajemy szynkę konserwową, pomidora, cebulę oraz grillowane wcześniej warzywa: bakłażana, cukinię i paprykę czerwoną. Należy oczywiście pamiętać o wcześniejszym zamarynowaniu warzyw i odstawieniu ich na pół godziny do lodówki. Możemy przygotować bardzo prostą i aromatyczną marynatę z oleju i ulubionych przypraw. Gdy wszystkie składniki mamy już gotowe, należy włożyć je w pitę wraz z Sosem tatarskim WINIARY. Palce lizać!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here